13 Nisan 2014 Pazar

Sangria Nasıl Yapılır?

Belki İspanya'daydın, tekrar Türkiye'ye döndün. Bunalımdasın, herşeyi özlüorsun. Belki de hala oralardasın Don Simon'a para vermeyeyim, azıcık da havam olsun diyorsun...

Sangria


Bugünkü konumuz Sangria.

Bilmeyen için küçük bir açıklama: Sangria yazların vazgeçilmezi, İspanyol kültürünün baştacı, soğuk içilmesi gereken; içerken "aaa çok hafifmiş ya ne güzel"; masadan tuvalete kalkarken "ulan kafam güzel oldu iki bardakla ha" dedirten, bu sebepten de yemekle beraber içilmesi gereken bir içkidir.

Saadede gelelim, Sangria evde nasıl yapılır?

Üstünü giyin, hemen markete gidiyorsun; en ucuz şaraptan kaç kişiysek adam başı yarım şişe olmak üzere şarap alıyorsun. 
Yanına bir şişe küçüğünden, 35'lik yeter, paran varsa konyak, paran yoksa votka alıyorsun. Bir şişe de fanta al.
Evde portakalın, elman, limonun, tarçının, karanfilin ve şekerin vardır diye tahmin ediyorum.

Şimdi büyüğünden bir çöp kovası ya da saklama kabı bulman gerek. Herşeyi onun içinde karıştıracağız. Olmadı Çinli birmilyonculardan al bi tane. Türkiye'deysen zaten bulursun her yerde.

Portakaları, limonları , elmaları doğramaya başla bakalım. Hepsini 4'e bölsen kafi.
İki şişe şarap aldığını varsayıyorum. 3 büyük portakal, 3 büyük elma ve 1 limon yeter. Gözüne çok gelirse, canın çekerse ye...İki eksik, üç fazla farketmez o kadar.

Şimdi şarap şişelerini aç ve kovanın içine dökmeye başla. Meyveleri de içine at. Sonra 4 çubuk tarçın, iki cimcik(10-12 tane) karanfil ekle. Ondan sonra 2,5 litrelik aldıysan fantayı, takriben 2 litresini bi kovaya boşalt. 3 su bardağı şeker ekle.

Kovaya bir paket buz ekle. Biraz karıştır. Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere.

Votkayı aç, yarısını kovaya ekle. Karıştır. Tadına bak eğer sertse azıcık fanta(varsa bak ananas suyu da olur) ekle. Yine tadına bak. Takriben şişenin 3/4'ünü boşaltman yeterli olacaktır. Ama hepsini de koysan çok farketmez.

Tadı sertleşmeye başlarsa ya buz ya da fanta ilave edip karıştır. Ama eğer Türkiye'de değilsen ve Küp şarap filan almadıysan gerek kalmaz buna.

Bu işin kitabi bir bilgisi yok. Tamamen aldığın şaraba, votkanın ya da konyağın kalitesine ve meyvelerin de büyüklüğüne bağlı olarak tarif değişir. O yüzden sangria yaparken her zaman tatmak gerekir.

Zaten şu anda inceden bi çakırkeyif olmuş olman gerek tadarken. Son bir kez daha karıştır ve tadına bak. Hay maşallah yanakların al al oldu.

Aferin! Güzel oldu güzel. Yanındakilere de ver bi kaşık... Mmmm beğendiler di mi?!

Hadi ilk şarkınız benden...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder