31 Aralık 2013 Salı

Günlük Market Alışverişi

Bir yere yerleştiğinde insan ilk olarak kendine bir süpermarket seçiyor. "Tüketim toplumu abi yeaa" demek için söylemiyorum bunu. Lazım oluyor ondan. Lan hangisi ucuz acaba sorusu mühim bi soru.

Bu sebeple sizler için bu bölümde İspanyol marketlerini mukayese edeceğiz.

1) Consum: Consum Türkiye'deki Migros gibidir. Logosu bile turuncudur. Consum İspanya'daki süpermarketler içinde pahalı olanlar sınıfına girer. Ama iyidir. Arada kampanyalı ürünlere, indirimlere denk gelirseniz; ucuz şeyler bulabilirsiniz. Ama uzun vaadeli gömçürür, o yüzden indirimler dışında iyi bir seçenek değil.

2) Lidl:  "La calidad no es cara"(Kalite pahalı değil) sloganıyla yola çıkmış Alman menşeyli bir şirkettir. Çok ucuza satar, ama tabii ki genelde dandiktir. Türkiye'deki BİM'le kafa kafayadır.

3)Dia: Türkiye'ye Sabancı ortaklığıyla gelmiş aşina olduğumuz bir market. Çok açıklama yapmama gerek yok. Genellikle ucuzdur. Dandik ile orta arasında gidip gelir.


4) Carrefour: Yine Türkiye'den aşina olduğumuz büyük Fransız zincir market. Adından söz etmeye gerek yok. Consum'a oranla daha ucuzdur. İyidir. Ama bazen saçmasapan ürünleri pahalıya sattıkları da olur.

5) MASYMAS: Masymas Consum ile kafa kafaya bir markettir. Ancak et reyonu genelde ucuz ve kalitelidir. İyi kasapları vardır. Orta-üstü bir markettir.

6) Mercadona: Sahibi çok sevimsiz bir adam. Kimse sevmiyor İspanya'da. Biraz mafioso. Ama sinsi bir adam olduğu için esnaf kafası çalışıyor. İyi çalışan bir ekibi var tüm ürünlerin iyi taraflarını bulup, markasız kopyasını(HACENDADO ismi altında) çok çok daha ucuza satışa çıkarıyor. Böylelikle çok daha ucuza alışveriş yapabiliyorsunuz. Ucuz ve kaliteli. Ama sahibi duyumlarımca hırt.

 7) OpenCor: Marketler belli bir saatte kapanıyor doğal olarak. Pazarları da açık hiçbir yer yok. Bu market 24 saat ve pazarları açık. Ama gel gör ki kazıkta bir dünya lideri.



8) SuperCor: İsminden de anlaşılacağı gibi süper kor! Pahalı. El Corte Ingles'in marketi. Türkiye'deki Macrocenter kafasında. Sosyete işi.


9) Eroski: Dia ile Carrefour arasında bir fiyat ve kalitede gidip
gelen bir market. İdare eder.


En iyisi bakkal dediğinizi duyar gibiyim... Nerede o eski bakkallar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder