31 Aralık 2013 Salı

Nerede yenir? Ne yenir, ne içilir? Vol.1 - Paella Türleri / Casa Navarro

İnsanlar eski zamanlarda insan nedir, varlık nedir, hayatın anlamı nedir gibi sorular soruyordu. Artık bu soru "Ne yesek"e evrildi.

Valencia bu konuda inanın bana bir cennettir. Bunu övmek için değil geldiğim ilk 3 ayda 8 kilo almış biri olarak söylüyorum.

Peki ne yiyebiliriz nerede yiyebiliriz?

En meşhur yemek Valencia'da Paella'dır. Öğlen ikide şehirde hayat durur ve genellikle paella yenir. Pazar öğlelerinin vazgeçilmezidir.

Paella çeşitlere ayrılır:

Paella de Mariscos: İçinde deniz ürünleri bulunan(ahtapot, yengeç, karides, midye vb.) paella.

Paella de mariscos

Paella Valenciana: Tavşan ve tavuk eti bulunan paella.

Paella Valenciana

Paella Negra: Mürekkep balığının mürekkebiyle renklendirilmiş deniz ürünü bulunan paella.

Arroz negro

Fideua: Pirinç yerine şehriye kullanılarak yapılan deniz ürünlü paella.

Fideua

Paella'yı herhangi bir yerden yemek olmaz, yiyecekseniz bana kalırsa ya iyi bir arkadaşın anne veya anneannesinin elinden çıkma gerçek bir paella yemeniz ya da paranıza biraz kıyıp adam gibi bir restoranda yemeniz.

Ucuz paellayı her yerde bulabilirsiniz(şehir merkezinde ortalama 11-12€ya yiyebilirsiniz) ancak lezzetli ve gerçek Valencialıların yediği paellayı yemek istiyorsanız, Alboraya plajındaki Casa Navarro'ya gideceksiniz.

Casa Navarro

Casa Navarro, deniz kıyısında enfes manzaralı; romantik bir kaçamak ya da aile yemekleriniz için uygun bir yer. Garsonlar ve şef ziyadesiyle deneyimli. Bizim esnaf lokantaları tadını yakalayabileceğiniz bir samimiyet var. Yaklaşık 70€ civarında; başlangıç tabağı, büyük paella tepsisi paella,  şarap ve tatlı.

4 kişilik bir aile ya da arkadaş grubu için gayet uygun bir fiyat bence. Valencia'da uzun süredir yaşayan biri olarak fiyat kalite performans açısından şehir merkezinde bulunanların en iyisi sayılabilir.

Paella için pratik bilgiler

Paella'nın pezevengi alli-ollidir. Peki Alli-oli nedir?

Allioli


Bir çeşit sarımsaklı mayonezdir. Candır. Ama lezzetli bir paellaya allioli koyarsanız hakaret olarak algılanır. O yüzden her paellaya koyulmaz.

Paella yerken ilk önce kaşığınızın ters tarafıyla dibindeki hafif yanık kısmı kazıyın. Burası paellanın en lezzetli olan bölümü socarrat'tır. Afiyet bal şeker olsun. (-Ay ama yanmış bu kanserojen değil mi?! - Konuşma da ye bi daha gelmicen dünyaya! Poponda kocaman telefonla günboyu wireless, GPS açık geziyorsun sonra ay bu kanserojen! Yemezler!)

 Gelelim Sangria'ya. Gelecek yazılarda daha detaylı işleyeceğim için şimdilik sadece behsedip geçeceğim. Sangria'da paellanın pezevenklerindendir. Tek başına içilmez. Yemekle içilir. Genellikle iyi sangria, bir kadehten sonra hafif çakırkeyif yapmaya başlar. O yüzden "abi bu ne meyve suyu gibi yeaa!" demeyin, ağzınızla için.



Her yıl eylül ayının 13'ü gibi Valencia'nın Sueca kentinde uluslararası paella yarışması yapılır. Bu yarışmada en iyi paella seçilir ve ödüllendirilir. Eğer eylül ayında gelmişseniz kaçırmayın derim. Birçok iyi paellayı bir arada tadabilirsiniz.






Sueca'ya nasıl gidilir?

Valencia Nord tren istasyonunda cercanias otomatlarına gidin. Oradan gidiş dönüşü(ida y vuelta) seçin. Karşınıza çıkan ekranda Sueca'yı bulun. Paranızı otomata atın. Biletiniz ve varsa paraüstü aşağıdaki hazneye düşecek. İçerideki elektronik tabelada Llegadas bölümüne bakın.
Gandia yönünde giden trene binin. Genellikle via 5'te olur. Yolculuk süresi Valencia şehir merkezinden yaklaşık yarım saattir.


Şimdilik bu kadar, afiyet bal şeker olsun.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder