31 Aralık 2013 Salı

Yeni telefon hattı almak

Dert anacım dert. Yeni hat almak gerçekten büyük sorun.

"Abi beni bi İspanyol hattımdan arasana!" demek kadar da havalı bişey yok orası ayrı.

Sadede gelelim.

Mantıklı olan iki seçenek var:



Biri Lebara'dan SIM kart almak. Diğeri de Yoigo'dan.

İkisinin de ayrı iyi yanları var.

Lebara uluslarası konuşmalarda iyi. Ayrıca yüklediğin kadar hediye ediyor. Türkiye'ye tarifesi:

0,23 €/dakika cep telefonuna yapılan aramalar
0,012€/dakika sabit hat
0,363€ arama başı alınan sabit ücret
0,23€ SMS

İspanya içi tarifesi:

Diğer cepler: 0,182€/dakika
Lebaradan Lebaraya bedava
Sabit hatlar: 0,012€/dakika
SMS:0,0182€ /dakika
Arama başı sabit ücret: 0,363€
İnternet: Günlük 100KB hediye, sonra 0,182€

Yoigo "Tarifa del cero"(0 tarifesi) İspanya içi konuşmalarda ve internet kullanımında çok başarılı. Uluslararası konuşmalarda Lebara'ya nazaran birazcık daha pahalı.

Ayda 9€'ya İspanya içi tüm sabit hat ve cep telefonları bedava, sadece arama başı 0,15€ sabit ücret var. Artı aylık 1GB yüksek hızlı 4G internet de paketin içinde.

Kısacası tamamen amacınıza bağlı. Eğer İspanya içi internet ve konuşma yapmak istiyorsanız Yoigo, eğer uluslararası arama yapmak istiyorsanız Lebara daha avantajlı.





Günlük Market Alışverişi

Bir yere yerleştiğinde insan ilk olarak kendine bir süpermarket seçiyor. "Tüketim toplumu abi yeaa" demek için söylemiyorum bunu. Lazım oluyor ondan. Lan hangisi ucuz acaba sorusu mühim bi soru.

Bu sebeple sizler için bu bölümde İspanyol marketlerini mukayese edeceğiz.

1) Consum: Consum Türkiye'deki Migros gibidir. Logosu bile turuncudur. Consum İspanya'daki süpermarketler içinde pahalı olanlar sınıfına girer. Ama iyidir. Arada kampanyalı ürünlere, indirimlere denk gelirseniz; ucuz şeyler bulabilirsiniz. Ama uzun vaadeli gömçürür, o yüzden indirimler dışında iyi bir seçenek değil.

2) Lidl:  "La calidad no es cara"(Kalite pahalı değil) sloganıyla yola çıkmış Alman menşeyli bir şirkettir. Çok ucuza satar, ama tabii ki genelde dandiktir. Türkiye'deki BİM'le kafa kafayadır.

3)Dia: Türkiye'ye Sabancı ortaklığıyla gelmiş aşina olduğumuz bir market. Çok açıklama yapmama gerek yok. Genellikle ucuzdur. Dandik ile orta arasında gidip gelir.


4) Carrefour: Yine Türkiye'den aşina olduğumuz büyük Fransız zincir market. Adından söz etmeye gerek yok. Consum'a oranla daha ucuzdur. İyidir. Ama bazen saçmasapan ürünleri pahalıya sattıkları da olur.

5) MASYMAS: Masymas Consum ile kafa kafaya bir markettir. Ancak et reyonu genelde ucuz ve kalitelidir. İyi kasapları vardır. Orta-üstü bir markettir.

6) Mercadona: Sahibi çok sevimsiz bir adam. Kimse sevmiyor İspanya'da. Biraz mafioso. Ama sinsi bir adam olduğu için esnaf kafası çalışıyor. İyi çalışan bir ekibi var tüm ürünlerin iyi taraflarını bulup, markasız kopyasını(HACENDADO ismi altında) çok çok daha ucuza satışa çıkarıyor. Böylelikle çok daha ucuza alışveriş yapabiliyorsunuz. Ucuz ve kaliteli. Ama sahibi duyumlarımca hırt.

 7) OpenCor: Marketler belli bir saatte kapanıyor doğal olarak. Pazarları da açık hiçbir yer yok. Bu market 24 saat ve pazarları açık. Ama gel gör ki kazıkta bir dünya lideri.



8) SuperCor: İsminden de anlaşılacağı gibi süper kor! Pahalı. El Corte Ingles'in marketi. Türkiye'deki Macrocenter kafasında. Sosyete işi.


9) Eroski: Dia ile Carrefour arasında bir fiyat ve kalitede gidip
gelen bir market. İdare eder.


En iyisi bakkal dediğinizi duyar gibiyim... Nerede o eski bakkallar...



Valencia'da Ev Bulmak?


Kalktın geldin. Hoşgeldin. Erasmus ya da herhangi bir sebepten burdasın. Ev arayacaksın. Nasıl arayabilirsin? En kullanışlı yollar hangileridir? Neresi ucuzdur? Ortalama fiyatlar nelerdir? Bu sorular beynini kemiriyor. Nereden başlayacaksın bilemiyorsun. Korkma bebeğim ben burdayım.

1) Birincisi hangi bölgede oturmak senin için avantajlı önce bunu bulmamız gerek. Valencia'da öğrenciysen eğer, her öğrenci gibi ucuz ve öğrencilerin fazlaca bulunduğu bir yer olan Benimaclet bölgesini tercih etmeni öneririm. Çünkü Benimaclet nezihtir, temizdir, ucuzdur ve kendi içinde bir kültürü vardır. Hem okula hem de şehir merkezine yakındır.Valencia'nın Eskişehir'idir. Ama; yok abi benim param var ben serserilik peşindeyim diyorsan tamam git tut El Carmen'den.
İkisinin de ortası olsun ne Benimaclet ne El Carmen olsun diyorsan, iş değişir. El Carmen'den az Benimaclet'ten fazla öder La Saidia'da kalırsın. Ortalama fiyat olarak Benimaclet aylık 150€ civarındadır. El Carmen 250-280€ civarındadır. La Saidia ise 190€ civarındadır. Fatura dahil değil.

-E ama Cabanyal diye bi yer var deniz kıyısı çok da güzel ve ucuz gözüküyor. Okula da yakın! Orayı niye söylemiyorsun?
-Çünkü Cabanyal kentsel dönüşüm projesi yapılması için ölüme terkedildi. O yüzden bela, pislik ne varsa zamanla Cabanyal'de türedi. Senin iyiliğin için söylemiyorum canımın içi. Bi bildiğimiz var yani.

2) E tamam anladık da nereden bulalım emlakçıdan mı? Hayır bebeğim. Emlakçıya para yedirmeyeceksin asla. Websiteleri var bunun için, ziyadesiyle kullanışlı. Kendine bir hesap açacaksın ve beğendiğin evlere mesaj atacaksın.

http://www.pisocompartido.com

http://www.enalquiler.com

http://www.milanuncios.com

www.segundamano.es

www.pisos.com

3) Ben İspanyolca bilmiyorum o nolcak? Afedersin s.ke s.ke öğreneceksin bebeğim. Yoksa işin zor. Şimdiden senin için işine yarayacak birkaç kelime/cümle...Bu kıyağı da başkasına yapmam...:

Alquiler - Kiralamak
Vender - Satmak
Piso - Daire (Kat)
Gastos incluidos - Giderler dahil
Facturas - Faturalar
Luminoso - Aydınlık
Compañero/a - Ev arkadaşı (Compañer@ ya da compañera kadın ev arkadaşıdır, compañero erkek)
Buscar - Aramak
Compartir - Paylaşmak

 Hola! Buenos dias!
Estoy interesado en ese piso. Cuanto es la renta mensual y cuando puedo ver?

Merhaba! İyi günler
Bu daireyle ilgileniyorum. Aylık kirası ne kadar ve ne zaman görebilirim? 



Nerede yenir? Ne yenir, ne içilir? Vol.1 - Paella Türleri / Casa Navarro

İnsanlar eski zamanlarda insan nedir, varlık nedir, hayatın anlamı nedir gibi sorular soruyordu. Artık bu soru "Ne yesek"e evrildi.

Valencia bu konuda inanın bana bir cennettir. Bunu övmek için değil geldiğim ilk 3 ayda 8 kilo almış biri olarak söylüyorum.

Peki ne yiyebiliriz nerede yiyebiliriz?

En meşhur yemek Valencia'da Paella'dır. Öğlen ikide şehirde hayat durur ve genellikle paella yenir. Pazar öğlelerinin vazgeçilmezidir.

Paella çeşitlere ayrılır:

Paella de Mariscos: İçinde deniz ürünleri bulunan(ahtapot, yengeç, karides, midye vb.) paella.

Paella de mariscos

Paella Valenciana: Tavşan ve tavuk eti bulunan paella.

Paella Valenciana

Paella Negra: Mürekkep balığının mürekkebiyle renklendirilmiş deniz ürünü bulunan paella.

Arroz negro

Fideua: Pirinç yerine şehriye kullanılarak yapılan deniz ürünlü paella.

Fideua

Paella'yı herhangi bir yerden yemek olmaz, yiyecekseniz bana kalırsa ya iyi bir arkadaşın anne veya anneannesinin elinden çıkma gerçek bir paella yemeniz ya da paranıza biraz kıyıp adam gibi bir restoranda yemeniz.

Ucuz paellayı her yerde bulabilirsiniz(şehir merkezinde ortalama 11-12€ya yiyebilirsiniz) ancak lezzetli ve gerçek Valencialıların yediği paellayı yemek istiyorsanız, Alboraya plajındaki Casa Navarro'ya gideceksiniz.

Casa Navarro

Casa Navarro, deniz kıyısında enfes manzaralı; romantik bir kaçamak ya da aile yemekleriniz için uygun bir yer. Garsonlar ve şef ziyadesiyle deneyimli. Bizim esnaf lokantaları tadını yakalayabileceğiniz bir samimiyet var. Yaklaşık 70€ civarında; başlangıç tabağı, büyük paella tepsisi paella,  şarap ve tatlı.

4 kişilik bir aile ya da arkadaş grubu için gayet uygun bir fiyat bence. Valencia'da uzun süredir yaşayan biri olarak fiyat kalite performans açısından şehir merkezinde bulunanların en iyisi sayılabilir.

Paella için pratik bilgiler

Paella'nın pezevengi alli-ollidir. Peki Alli-oli nedir?

Allioli


Bir çeşit sarımsaklı mayonezdir. Candır. Ama lezzetli bir paellaya allioli koyarsanız hakaret olarak algılanır. O yüzden her paellaya koyulmaz.

Paella yerken ilk önce kaşığınızın ters tarafıyla dibindeki hafif yanık kısmı kazıyın. Burası paellanın en lezzetli olan bölümü socarrat'tır. Afiyet bal şeker olsun. (-Ay ama yanmış bu kanserojen değil mi?! - Konuşma da ye bi daha gelmicen dünyaya! Poponda kocaman telefonla günboyu wireless, GPS açık geziyorsun sonra ay bu kanserojen! Yemezler!)

 Gelelim Sangria'ya. Gelecek yazılarda daha detaylı işleyeceğim için şimdilik sadece behsedip geçeceğim. Sangria'da paellanın pezevenklerindendir. Tek başına içilmez. Yemekle içilir. Genellikle iyi sangria, bir kadehten sonra hafif çakırkeyif yapmaya başlar. O yüzden "abi bu ne meyve suyu gibi yeaa!" demeyin, ağzınızla için.



Her yıl eylül ayının 13'ü gibi Valencia'nın Sueca kentinde uluslararası paella yarışması yapılır. Bu yarışmada en iyi paella seçilir ve ödüllendirilir. Eğer eylül ayında gelmişseniz kaçırmayın derim. Birçok iyi paellayı bir arada tadabilirsiniz.






Sueca'ya nasıl gidilir?

Valencia Nord tren istasyonunda cercanias otomatlarına gidin. Oradan gidiş dönüşü(ida y vuelta) seçin. Karşınıza çıkan ekranda Sueca'yı bulun. Paranızı otomata atın. Biletiniz ve varsa paraüstü aşağıdaki hazneye düşecek. İçerideki elektronik tabelada Llegadas bölümüne bakın.
Gandia yönünde giden trene binin. Genellikle via 5'te olur. Yolculuk süresi Valencia şehir merkezinden yaklaşık yarım saattir.


Şimdilik bu kadar, afiyet bal şeker olsun.